STARTA LOKALAVDELNING

Vad är en lokalavdelning?

Lokalavdelningar i Svenska Kyrkans Unga finns över hela Sverige!

Lokalavdelning är en grupp av unga i en församling eller pastorat som tillsammans hittar på aktiviteter för unga i kyrkan lokalt.

I en lokalavdelning kan alla vara med, oavsett ålder och intressen. En lokalavdelning kan bestå av till exempel finskspråkiga grupper, barn- och ungdomskörer, 0-6 års-grupper samt miniorer, juniorer och tonårsgrupper. Svenska Kyrkans Unga på riksnivå har omkring 200 lokalavdelningar.

Är du intresserad av att starta en lokalavdelning?

Följ instruktionerna nedan!

Hitta lokalavdelningen närmast dig!

Steg 1: Bilda lokalavdelning

För att bilda en lokalavdelning är det några få saker ni behöver göra.

Första behöver ni vara minst 3 ungdomar som är intresserade av att skapa en lokalavdelning, ta hjälp av kompisar eller fråga din församling om det finns intresserade unga. Kanske finns det ungdomskvällar ni kan besöka?

Det andra ni behöver göra är att hålla ett konstituerande årsmöte. Mallar finns i materialbanken, men det kan kännas krångligt att styra ihop ett årsmöte för första gången. Det går därför jättebra att höra av sig till oss på info@skululea.se

När ni haft årsmötet så har ni blivit en lokalavdelning! Ni kan lägga till ett extra steg och ansöka om organisationsnummer via Skatteverket. Det finns både fördelar och nackdelar med att ha ett organisationsnummer, men vi rekommenderar att om ni inte har ett direkt behov av ett organisationsnummer så är det bäst att inte skaffa ett. Då slipper ni nämligen deklarera varje år!

Steg 2: Bli medlemmar i Svenska Kyrkans Unga

Att vara medlemmar i Svenska Kyrkans Unga är jättebra för er som lokalavdelning. Det blir lättare för er att både påverka Svenska kyrkan, och att genomföra roliga aktiviteter.

Om ni inte redan har gjort det så är det nu dags att maila oss på info@skululea.se. Då bokar vi in ett kort digitalt möte där vi går igenom var ni är just nu i processen, och hur ni ska gå vidare. Efter det skriver vi i distriktsstyrelsen en rekommendation och tar kontakt med kyrkorådet i er församling/pastorat. Efter att de har skrivit en rekommendation så skickar vi i distriktsstyrelsen in dessa till förbundsstyrelsen.

Förbundsstyrelsen fattar sedan beslut om att godkänna ert medlemskap.

Nu är ni medlemmar i Svenska Kyrkans Unga, så lycka till med alla era aktiviteter och hoppas att vi ses på våra event!

Rulla till toppen